Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Σύγχρονη ιστορία



Στη δεκαετία του ‘60 και τη δεκαετία του ‘70, η μετακίνηση counterculture απαίτησε την μπλούζα ως σύμβολο της εξέγερσής της. Οι αποκαλούμενες «βαμμένες δεσμός» μπλούζες έγιναν η οργή η εκτύπωση οθόνης και άλλες τεχνικές εγχώριου σχεδίου εξουσιοδότησαν επίσης τους ανθρώπους για να προσαρμόσουν τα μηνύματα μπλουζών τους. Οι επαγγελματικοί σχεδιαστές επέκτειναν τη μορφή επίσης, που προσφέρει τις εναλλακτικές περικοπές και τις μορφές, όπως ο λαιμός σεσουλών, η κορυφή δεξαμενών, και ο β-λαιμός.
Μέχρι τη δεκαετία του ‘80, η μπλούζα είχε σταθεροποιήσει τη θέση της ως ένδυμα καθορισμού μιας παραγωγής. Οι αριθμοί Counterculture αγκαλίασαν εν αφθονία την μπλούζα και την έκαναν μια βάση της αμερικανικής ντουλάπας. Οι ορχήστρες ροκ, τα πολιτικά ενεργά στελέχη, και άλλοι εικονικοί αριθμοί της Βιετνάμ και Woodstock παραγωγής όλοι βοήθησαν να τσιμενταρίσουν την πολιτιστική θέση της μπλούζας στο pantheon του εγγενούς φορέματος.
Στη δεκαετία του ‘90, η μπλούζα εξελίχθηκε περαιτέρω ως κοινωνικό φαινόμενο. Οι αποκαλούμενες «μπλούζες αστείου» έγιναν προεξέχουσες. Πολλά τέτοια πουκάμισα περιέλαβαν τα άσεμνα αστεία, τα άσεμνα παιχνίδια στις λέξεις, και τους ομοίους. Συγχρόνως, οι σχεδιαστές κορυφαίος-σειρών εφηύρισκαν πάλι τη μορφή ως ένδυμα πολυτέλειας.
Από τη στροφή του 21$ου αιώνα, οι σχεδιαστές όπως το diesel και Versace πωλούσαν τις υπερβολικές high-end μπλούζες για τις εκατοντάδες των δολαρίων. Αυτό που είναι περισσότερος, κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 21$ου αιώνα, εμείς έχει δει μια αυξανόμενη τάση προς τον πολλαπλασιασμό των ανεξάρτητων ετικετών. Κατά συνέπεια, η αγορά μπλουζών έχει γίνει διαφοροποιημένη από πάντα. Οι παραδοσιακοί κατασκευαστές μπλουζών, όπως Jockey, τη Heinz, και Calvin Klein, συνεχίζουν να παράγουν τα εκατομμύρια των τυποποιημένων εσωρούχων κάθε έτος. Ταυτόχρονα, οι σχεδιαστές μέσων και high-end εξελίσσουν τους παίρνουν την έννοια.
Πού η πραγματική λέξη «μπλούζα» προέρχεται από; Η απάντηση σε αυτό το αίνιγμα είναι ένα θέμα συζήτησης. Ο κοινός νους προτείνει ότι το όνομα προέρχεται από τη μορφή του πουκάμισου στο σώμα. Εντούτοις, μερικοί θεωρούν ότι «το Τ» «στην μπλούζα» προέρχεται από την τελευταία συλλαβή της λέξης «ανάπηρος.» Η ιδέα πίσω από αυτήν την θεωρία είναι ότι οι μπλούζες με τα κοντά μανίκια μοιάζουν με τους οργανισμούς των αναπήρων. Τέλος, μερικοί θεωρούν ότι το «Τ» είναι σύντομο για «την κατάρτιση.» Λαμβάνοντας υπόψη τη στρατιωτική προέλευση του ενδύματος, υπάρχει κάποια τουλάχιστον ανεκδοτική υποστήριξη για αυτήν την ιδέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου